Yaşlı nüfus için formda kalmak önemli bir gerekliliktir. Ancak çoğu egzersiz türü yaşlı bireyler için zorlayıcı olabilir. Bu nedenle birçok yaşlı birey ağırlık kaldırma egzersizlerinin sebep olabileceği yaralanma/sakatlık riskini ortadan kaldıran ve aynı zamanda formu korumayı sağlayan pilates egzersizlerini tercih eder. Uzmanlar, kontrollü nefes alma ve hareket kalitesi üzerine odaklanan pilates egzersizlerinin, yetişkinlerin sağlığı için en iyi egzersizlerden biri olduğu konusunda hemfikirdir.
Pilatesin -pek çok egzersiz türünden farklı olarak- eklemler üzerinde ağrılı bir etkisi yoktur. Özellikle yaşlı ve/veya sedanter bireyler için pilates, bir egzersize başlamanın en güvenli yoludur. Geleneksel egzersizlerin çoğu -bilhassa yaşlı bir birey için- yaralanmaya daha yatkın kısa ve hacimli kaslar oluşturma eğilimindedir. Ancak pilates, omurgaya en yakın kaslarla birlikte derin karın kaslarına yoğunlaşarak güçlü bir core ile daha esnek ve uzun kaslar oluşturmaya odaklanır. Egzersizler genellikle uzanma veya oturma pozisyonlarında yapılan, nadiren hafif ağırlıkların kullanıldığı, düşük şiddetli ve postürü olumlu etkileyen egzersizlerdir. Özellikle reformer (aletli) pilates sistemi destekli olması sebebiyle, yaşlı bireylerin rahatlıkla yapabileceği daha kontrollü ve daha güvenli bir egzersiz seçeneğidir.
Artan Stabilizasyon ve Denge
Pilates, yaralanma potansiyeli daha yüksek olan ekstremiteler (kollar ve bacaklar) yerine vücudun merkez bölgesindeki hareketlere odaklanır. Diğer egzersiz türlerinin aksine pilates, eklemler üzerinde tam kontrolü korurken, orta seviyede çalışmalarla stabilizasyonu geliştirir ve kademeli olarak son seviyeye doğru ilerler. Pilatesin optimal bir hareket aralığında nefes, kontrol ve stabilite üzerine yoğunlaşması, hareket açılarında daralmalar görülen pek çok yaşlı bireye güvenli egzersiz seçeneği sunar.
İnsanlar yaşlandıkça denge ve koordinasyonlarının bir kısmını kaybedebilirler. Yaşlı bireylerin denge, duruş ve fonksiyonel hareketlerinin geliştirilmesinde kontrol ve stabilizasyonun arttırılması çok önemlidir. Pilates hem merkez kaslarda hem de bacaklarda dengeyi olumlu yönde etkileyen gücü ve esnekliği arttırır. Ayrıca yaşlı yetişkinler için kalça protezi veya diz ameliyatı gibi cerrahi prosedürlerden sonra da rehabilitasyon için iyi bir yoldur.
Birçok Hastalığın Panzehri
Pilates, yaşa bağlı oluşan çeşitli rahatsızlıkların iyileşmesinde de yardımcıdır. Artrit hastalarında hafif ve orta menzilli hareketler, yaşlıların hareket eklem aralığını korurken aynı zamanda eklemlerdeki sıkışma ihtimalini azaltır. Pilates, Osteoporoz veya Stenoz hastalarına da yardımcı olabilir. Osteoporoz için ayakta yapılan basit bacak egzersizleri hem omurgada hem de kalçada kemik yoğunluğunu artırabilir. Lumbar Omurga Stenoz hastaları için de sıkı sırt kaslarını uzatan, omurganın ekstansör kaslarını güçlendiren ve kifoza sebep olabilen yer çekimi kuvvetine karşı koyan pilates egzersizleri fayda sağlayabilmektedir. Ancak bu gibi rahatsızlık durumlarında deneyimli pilates eğitmenlerinin kontrolünde doğru egzersizler yapılmalı, rahatsızlığı olumsuz etkilerini arttıran egzersizlerin yapılmamasına dikkat edilmelidir.
Pilatesin Parkinson ve MS gibi güçten düşüren hastalıkların etkilerini yavaşlattığı veya tersine çevirdiği de kanıtlanmıştır. Egzersizlerin orta menzilli hareketi, insanların vücutlarının açılmasına ve daha esnek hale gelmesine yardımcı olabilir. Hatta, inme gibi beyin travmalarında bile etkili olabilir. Beyin hasarı veya felç geçiren insanlar erkenden pilates ile denge egzersizlerine başlar ve vücutlarını simetrik olarak hareket ettirirlerse kalıcı hasarlardan oluşabilecek sorunların önüne geçebilirler. Yine de özellikle çeşitli hastalık, rahatsızlık ya da yaralanma durumlarında pilatese başlamadan önce bir doktor kontrolünden geçilmesi gerekmektedir.
written by Ken Endelman
Firuze Selin YILMAZ
Pilates Eğitmeni
Comments