top of page

Titreşim Antrenmanı - GERÇEKLER

Güncelleme tarihi: 14 Nis 2020

Tüm vücut titreşim antrenmanlarını, titreşim sağlayan bir platformda ayakta, oturarak veya yatarak yapabilirsiniz. Amerika’daki bazı ‘girişimci fitness eğitmenleri’ bunu grup egzersiz sınıflarında da uygulamaya başladı. Çalışma prensibi olarak, vücudunuza yapılan enerji transferi ile kasınızın her bir saniyedeki kasılma ve gevşeme yeteneği/sayısı artırılır. Bu aktivite ile kendizin çaba sarfettiğini hissedersiniz. Tabi ki, bilimsel tanımı bu kadar basit değil..


Bu ekipmanları, çevrenizde bir kaç spor merkezine veya bireysel antrenman stüdyosuna sorsanız, elbette birinde olduğunu görürsünüz.. Zaten bir çok ünlünün bu antrenman yöntemini kullandığını da medyadan biliyoruz..


Bu yöntemi haftada 3 gün ve günde 15 dakika uyguladığınızda kilo kaybı, yağ yakımı, esneklik ve kuvvet artırımı, kan akışının hızlanması, egzersiz sonrası kas ağrılarının azalması gibi etkilerinin olduğunu ve daha fazlasını özellikle bu yöntemi kullanan spor merkezleri ve ekipman sağlayıcılarının web sayfalarında bulabilirsiniz.


Tüm vücut titreşim egzersizleri bazı fiziksel uygunluk ve sağlık yararları sağlasa da tek başına geleneksel bir egzersiz (yürüyüş, yüzme, bisiklet vb.)  kadar iyi olup olmadığı henüz tartışma konusudur. Bazı araştırmalar, tüm vücut titreşim antrenmanın enerji harcanması ile kilo verme sürecinde etkili olabileceğini fakat kas kuvvet gelişimi açısından etkisiz olduğunu göstermektedir. Bunun aksine, tüm vücut titreşim egzersizi yapan (18 kişi), geleneksel kuvvet ve aerobic egzersizler yapan (18 kişi) ve kontrol grubundan (12 kişi)  oluşan bir araştırmada ise, 24 hafta boyunca ve haftada 3 gün olmak üzere egzersiz yapılmıştır. 24 hafta sonunda tüm vücut titreşim antrenmanı yapan bireylerde kilo kaybı ve yağ yüzdesinde düşüş görülmemiştir. Ancak, tüm vücut titreşim egzersizi yapan grubun diz ekstansöründe kuvvet atışı ile geleneksel egzersiz yapan grubun değerleri birbirine yakın çıkmıştır. Lotta ve arkadaşlarının (2006) yetişkinler üzerinde yaptığı bir araştırma da benzer sonuçlar görülmektedir.


Özetle, az sayıda yapılan bilimsel araştırmalar incelendiğinde, tüm vücut titreşim antrenmanlarının olumsuz bir etkisinin olmadığı ancak tek başına çok bir etki sağlamadığı ve sağladığı etkilerin ise tek başına yapılan geleneksel egzersizler ile benzer sonuçlarda olduğu görülmektedir.

Peki biz ne yapalım?


Farklı şeyler denemek her zaman iyidir. Denemekten çekinmeyin fakat fitness trendi olarak kullanılan bu ekipmanların ve antrenman yöntemlerinin abartılı vaatlerini bir kez daha değerlendirin. Hala, sağlığımız ile ilgili bir şeyler yapmak istiyorsanız, beslenmenize dikkat edin ve düzenli egzersizi hayatınızın bir rutini haline getirin.                                                            


REFERANSLAR

Roelants M, Delecluse C, Goris M, Verschueren S. (2004). Effects of 24 weeks of whole body vibration training on body composition and muscle strength in untrained females. Int J Sports Med. Jan; 25(1):1-5.

Jason H., Susan V., Louis O. (2009). A Comparison of Whole Body Vibration And Resistance Training on Total Work in the Rotator Cuff. Journal of Athletic Training;44(5): 469–474

Lotta A., Christina A. And Per Julin, Md. (2006). Whole-Body Vibration Training Compared With Resistance Training: Effect On Spasticity, Muscle Strength And Motor Performance In Adults With Cerebral Palsy. J Rehabil Med 2006; 38: 302-308.


27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page