top of page

AKTİF OLMAK SAĞLIK İÇİN GEREKLİ Mİ?

Güncelleme tarihi: 15 Oca 2021

Fiziksel olarak aktif olan insanlar daha uzun ve sağlıklı bir hayat yaşamaya eğilimlidir. Araştırmalar ölçülü fiziksel aktivitenin —günde 30 dakika tempolu yürüyüş gibi—, uzun ömürlülüğe önemli ölçüde katkıda bulunduğunu göstermektedir. Yüksek tansiyon, diyabet ve hatta sigara içme alışkanlığı gibi risk faktörleri olan bir kişi bile, günlük yaşamına düzenli fiziksel aktiviteyi dahil ettiğinde gerçekten önemli faydalar elde edebilir.


Birçok diyetisyenin hemfikir olduğu gibi egzersiz, diyette kalmanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilir. Dahası düzenli egzersiz; kan basıncını düşürmeye, kan şekerini kontrol etmeye, kolesterol seviyelerini iyileştirmeye ve daha güçlü, daha yoğun kemikler oluşturmaya yardımcı olabilir.

İLK ADIM

Bir egzersiz programına başlamadan, bir kondisyon testi yapmadan ya da antrenman şiddetinizi artırmadan önce aşağıdaki soruları yanıtladığınızdan emin olun. Bu fiziksel aktivite hazır olma anketi (PAR-Q), bir egzersiz rutini veya programına başlamaya hazır olup olmadığınızı belirlemenize yardımcı olacaktır.

  • Doktorunuz hiç kalp rahatsızlığınız olduğunu veya sadece doktorun önerdiği şekilde fiziksel aktiviteye katılmanız gerektiğini söyledi mi?

  • Fiziksel aktivite sırasında göğsünüzde ağrı hissediyor musunuz?

  • Geçtiğimiz ay içerisinde fiziksel aktivite yapmadığınız sırada göğüs ağrınız oldu mu?

  • Baş dönmesinden dengenizi kaybettiğiniz oldu mu? Hiç bilincinizi kaybettiniz mi?

  • Fiziksel aktivitenizdeki bir değişiklikle daha da kötüleşebilecek bir kemik veya eklem probleminiz var mı?

  • Doktorunuz şu anda tansiyonunuz veya kalp rahatsızlığınız için ilaç yazıyor mu?

  • Fiziksel aktiviteye katılmamanız için herhangi bir sebep biliyor musunuz?

Bir veya daha fazla soruya evet yanıtı verdiyseniz, 40 yaşın üzerindeyseniz, yakın zamanda hareketsiz kaldıysanız ve sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa, antrenman şiddetini artırmadan ya da fiziksek aktiviteye başlamadan önce bir doktora danışın. Her soruya hayır cevabını verdiyseniz, muhtemelen egzersiz yapmaya güvenle başlayabilirsiniz.

UNUTMAYIN!

Bu yazıda örneklendirilen aktiviteler de dahil olmak üzere herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce, bireyler bu aktiviteye katılmak için tıbbi değerlendirme ve izin almalıdır. Tüm egzersiz programları herkes için uygun değildir ve bazı programlar yaralanmaya neden olabilir. Egzersizler, birey için rahat bir hızda yapılmalıdır. Bireyler, ağrı veya rahatsızlığa neden olan herhangi bir egzersiz hareketini yapmayı bırakmalıdır. Böyle bir durumda derhal doktordan bilgi alınmalıdır.




16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page