top of page

Egzersiz ve Stres: Stresinizi yönetmek için harekete geçin

Egzersizin vücudunuza iyi geldiği hemen hemen herkes tarafından bilinir, ancak iş bunu bir rutin haline getirmeye gelince meşguliyet artar.


Aerobikten yogaya neredeyse her tür egzersiz, stres uzaklaştırıcı bir görev görebilir. Sporcu değilseniz veya formunuz bozuksa bile, biraz egzersiz yaparak stres yönetimi için çok yol kat etmenize yardımcı olacaktır. Egzersiz ve stres atma arasındaki bağlantıyı ve egzersizin neden stres yönetimi planınızın bir parçası olması gerektiğini keşfetmek önemlidir.


Egzersiz ve Stres Atma


Egzersiz, genel sağlığınızı ve refah duygunuzu artırır, bu da her gün size daha fazla moral verir. Ayrıca egzersizin de bazı doğrudan stres atıcı faydaları da vardır.

  • Endorfinlerinizi pompalar: Fiziksel aktivite, beyninizin endorfin adı verilen ve size iyi hissettiren nörotransmiterlerinin üretimini artırmaya yardımcı olabilir. Bu işleve genellikle bir koşucunun yüksekliği olarak atıfta bulunulsa da, bir tenis maçı veya doğa yürüyüşü gibi herhangi bir aerobik aktivite aynı duyguya katkıda bulunabilir.

  • Stresin olumsuz etkilerini azaltır: Egzersiz, uçuş veya dövüş tepkisi gibi stres etkilerini taklit ederken vücudunuz için stres atma sağlayabilir ve vücudunuzun ve sistemlerinin bu etkiler aracılığıyla birlikte çalışmasına yardımcı olabilir. Bu aynı zamanda vücudunuzu stresin zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olarak, vücudunuzda - kardiyovasküler, sindirim ve bağışıklık sistemleriniz dahil - olumlu etkilere yol açabilir.

  • Hareket halindeki meditasyon: Hızlı tempolu bir raketbol oyunundan, uzun bir yürüyüşten, koşudan veya havuzda birkaç turdan sonra, çoğu zaman günün rahatsızlıklarını unuttuğunuzu ve sadece vücudunuzun hareketlerine konsantre olduğunuzu fark edebilirsiniz.

Hareket ve fiziksel aktivite yoluyla düzenli olarak günlük gerginliklerinizden kurtulmaya başladığınızda, bunun tek bir göreve odaklanıldığını ve bunun sonucunda ortaya çıkan enerji ve iyimserliğin yaptığınız her şeyde sakin, net ve odaklanmış kalmanıza yardımcı olabileceğini görebilirsiniz.

  • Ruh halinizi iyileştirir: Düzenli egzersiz, özgüveninizi artırabilir, ruh halinizi iyileştirebilir, rahatlamanıza yardımcı olabilir ve hafif depresyon ve anksiyete belirtilerini azaltabilir. Egzersiz ayrıca, genellikle stres, depresyon ve anksiyete ile bozulan uykunuzu iyileştirebilir. Tüm bu egzersiz faydaları stres seviyenizi azaltabilir ve vücudunuz ve yaşamınız üzerinde size bir hakimiyet hissi verebilir.


Başarılı bir egzersiz programı birkaç basit adımla başlar.

  • Doktorunuza danışın: Bir süredir egzersiz yapmadıysanız veya sağlık sorunlarınız varsa, yeni bir egzersiz rutinine başlamadan önce doktorunuzla konuşmanız gerekebilir.

  • Koşmadan önce yürüyün: Kondisyon seviyenizi kademeli olarak artırın. Yeni bir programın heyecanı, aşırıya kaçmaya ve hatta muhtemelen yaralanmaya neden olabilir.

Çoğu sağlıklı yetişkin için haftada en az 150 dakika orta derecede aerobik aktivite veya 75 dakika şiddetli aerobik aktivite veya orta ve şiddetli aktivitenin bir kombinasyonu önerilmektedir. Orta dereceli aerobik aktivite örnekleri arasında hızlı yürüyüş veya yüzme yer alır ve şiddetli aerobik aktivite, koşmayı veya bisiklete binmeyi içerebilir. Daha fazla miktarda egzersiz, daha da büyük sağlık çıktıları sağlayacaktır.


Ayrıca, tüm büyük kas grupları için haftada en az iki kez kuvvet antrenmanı egzersizleri yapmayı hedefleyin.

  • Neyi seviyorsan onu yap: Neredeyse her türlü egzersiz veya hareket, stresinizi azaltırken zindelik seviyenizi artırabilir. En önemli şey, hoşunuza giden bir aktivite seçmektir. Örnekler arasında yürüyüş, merdiven çıkma, koşu, dans, bisiklet, yoga, tai chi, bahçe işleri, halter ve yüzme sayılabilir.

Ve unutmayın, hareket etmek için bir spor salonuna gitmenize gerek yok. Vücut ağırlığı egzersizlerini deneyin veya evde yoga videosu yapın.

  • Hazırlayın. Programınızda, bir gün sabah antrenmanı ve ertesi gün akşam aktivitesi yapmanız gerekebilir. Ancak her gün hareket etmek için biraz zaman ayırmak, egzersiz programınızı devam eden bir öncelik haline getirmenize yardımcı olur.

Ne yaparsan yap, egzersizi yapılacaklar listende sadece bir şey olarak düşünmeyin. İster aktif bir tenis maçı, ister yerel bir parkta meditatif bir gezinti olsun, hoşunuza giden bir aktivite bulun ve bunu düzenli rutininizin bir parçası yapın. Herhangi bir fiziksel aktivite biçimi gevşemenize ve stresi hafifletme yaklaşımınızın önemli bir parçası olmanıza yardımcı olabilir.

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page