top of page

Vücudunuz 365 Günden Daha Kısa Sürede Kendini Nasıl Yeniden İnşa Eder?


İnsan vücudu, sayısız şaşırtıcı işlevi yerine getiren, tıkır tıkır çalışan bir makine gibidir. Vücudumuzun sahip olduğu harika yeteneklerden biri, kendini iyileştirme yeteneğidir. İçimizde kendi organlarımızı yenilemek ve canlandırmak için doğuştan gelen bir kapasiteye sahibiz. Hiç şüphe yok ki, sizlerde her 7 yılda bir vücudumuzun kendini değiştirdiği klasik “şehir efsanesini” duymuşsunuzdur. Bu iddiada bazı gerçekler olsa da, yenileme zamanı her bir organa göre değişmektedir. Vücudun yenilenmesi ne kadar sürer sorusuna cevap vermek için, tek tek organlar üzerinde değerlendirme yapmamız gerekmektedir.


Tüm vücudumuz 2 yıldan kısa bir sürede ve %98'i 365 günden daha kısa sürede kendini tamamen yeniden inşa eder. Vücudumuzdaki her hücre sonunda ölür ve yerini yeni hücreler alır. Her gün yeni bir vücut inşa etmek için yeni bir fırsattır.


1- KAN

Kanımız, temelde pıhtılaşma faktörlerine sahip olan plazma adı verilen sıvıdan yapılır. Kanın geri kalanı kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositlerden oluşur. Kırmızı kan hücrelerinin ortalama ömrü yaklaşık 115 gündür, beyaz kan hücrelerinin ömrü ise özelliğine bağlıdır ve 24 saat ile yıl arasında değişir. Trombositler ise yaklaşık 8 ila 9 gün sürer. Kanımızın çalışması için gerekli olan çok sayıda hücre nedeniyle, kemik iliği bunları sürekli bir hızda yeniler.

2- CİLT

Cildimizin dış tabakası değişebilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu, cildimizi sürekli bir onarım durumunda tutar ve dış dünyaya karşı bir bariyer görevi görme kabiliyetini gösterir. Cildimiz 2 ila 4 haftada bir kendini yenileyerek bizi koruma görevini yerine getirir.

3- KARACİĞER

Karaciğerimiz vücudumuzdaki en çok çalışan organlardan biridir. Kanımızı detoksifiye eder (arındırır), pıhtılaşma faktörleri üretir, sindirimimize yardımcı olur, ilaçları metabolize eder ve karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasının düzenlenmesine yardımcı olur. Karaciğerimizin günlük olarak karşılaştığı iş yükü göz önüne alındığında, oldukça hızlı bir şekilde kendini yenilemesi gerekir. Ortalama olarak karaciğer hücrelerimizin yaklaşık 300 ila 500 günlük bir devir süresi vardır.

4- MİDE VE BAĞIRSAKLAR

Sindirim sistemimiz, vücudumuzun üretebileceği sert maddelere maruz kalır. Bu, hidroklorik asit ve sindirim enzimlerini içerir. Sistemimizin bu kadar güçlü maddelerle başa çıkabilmesi için hızlı bir şekilde yenilenmesi gerekir. Bu hücrelerin devir süresi yaklaşık 2-5 gündür.

5- KEMİKLER

Yetişkinliğe ulaştığımızda kemiklerimiz tamamen statik ve değişmemiş görünebilir - çünkü dışarıdan neredeyse hiç büyüme fark etmeyiz. Ancak, vücudumuzun içinde tamamen farklı bir hikaye vardır. Kemiklerimiz, iskelet sistemimizi sağlam kılmak için gerekli yapıyı sürekli olarak yenileyen hücrelerden oluşur. Ortalama olarak bu hücrelerin ömrü yaklaşık 6 ila 9 aydır. Maalesef yaşımız ilerledikçe devir süresi uzamaya başlar. Bu, yaşlılarda kemiklerin yavaşça kırılganlığının artmasına neden olur.

6- AKCİĞERLER

Ortalama bir insan günde yaklaşık 30.000 kez nefes alır. Bu şaşırtıcı sayı göz önüne alındığında, günlük olarak ciğerlerimizin nasıl yıprandığını hayal edebilirsiniz. Şanslıyız ki akciğerlerimiz her 2-3 haftada bir yenilenmektedir.

7- BEYİN

Beynin kendini yenileme hızına belirli bir zaman damgası koymak çok da kolay bir iş değildir. Genel olarak, sahip olacağımız tüm beyin hücreleriyle doğarız ve yaşımız ilerledikçe bu hücrelerin bir kısmını kaybederiz. Hasarın onarılması zor olabileceğinden, mümkün olduğunda nörotoksisiteden(sinir sistemine zarar veren bir nevi zehir) kaçınmak önemli olacaktır. Ancak birkaç istisna vardır. Beynin hafıza ve duygulardan sorumlu kısmı olan hipokampüsümüzün hasar gördüğünde kendini yenileme yeteneğine sahip olduğu bulunmuştur. Beynin bazı bölümlerinin nörorestorasyon için sahip olduğu potansiyeli gösteren bazı çalışmalar da var - ancak bu oldukça karmaşık alanla ilgili araştırmalar hala devam etmektedir.


Umarız bu kısa rapor size beden mucizesi ve her birimizin içimizde taşıdığı harikalar hakkında bazı büyüleyici bilgiler vermiştir.






Çeviren: Mehmet ZOZİK

268 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page