top of page

VÜCUT YAĞI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 10 ŞEY


1. BUNCHIE WUNSCHE

Bir kişinin vücudunda sahip olduğu yağ hücrelerinin sayısı (ortalama 10-30 milyar) temelde genetik olarak belirlenir. Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde, yağ hücrelerinin sayısı artabilir ya da azalabilir. Bununla birlikte, genç yaşlardan sonra vücut, belirli bir yağ hücresine erişme eğilimindedir.


2. SONSUZA DEK

Vücuttaki yağ hücreleri geliştikten sonra hiçbir yere gitmezler ancak küçülebilirler. Bu durumda, çok fazla kilo alan ve sahip oldukları yağ hücresi sayısını artıran kişiler hariç, sayı sabit kalır. Örneğin, obez insanlar 100 milyara kadar yağ hücresine sahip olabilir.


3. AYNI DEĞİL

Vücudumuz, her biri farklı olan kimyasal yapılara ve farklı beslenme / sağlık etkilerine sahip çeşitli yağ türlerine sahiptir. Örneğin, vücudun organını saran iç organ yağ, metabolik hastalık ve insülin direncine bağlı olduğu düşünüldüğünde zararlı olabilir. Doğrudan cildin altında yer alan (deri altı) yağ, enerji depolamak, kas ve kemikler için dolgu sağlamak, vücudu izole etmek gibi çeşitli olumlu işlevlere hizmet ettiğinden zararlı değildir. Üçüncü tip vücut yağı, kalorileri depolayan, enerjiyi yakan ve ısı üreten kahverengi yağdır.


4. ÇITAYI AYARLAMAK

Bir insanın ne kadar vücut yağına sahip olduğu, değiştirilemeyen (genler, cinsiyet, yaş ve kemik yapıları vb.) ve değiştirilebilen (hareketli yaşam tarzı vb.) çeşitli faktörlere bağlıdır. İdeal olarak vücudun belirli bir vücut yağına ihtiyacı vardır. Çok fazla vücut yağı, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve çeşitli kanser türleri gibi kronik hastalıklarla ilişkilidir. Tersi olarak çok az vücut yağına sahip olmak da sağlıkla ilgili farklı sorunları ortaya çıkarır.


5. SAĞLIKLI BİR GÖRÜNTÜ

Yaştan bağımsız olarak sağlıklı yetişkinler için arzu edilen ortalama vücut yağ seviye aralığı, kadınlar için %20 ila %25 ve erkekler için %15 ila %20’dir. Kadınlar ve erkekler için sırasıyla %32 ve %25’ten fazla vücut yağ oranının, hastalık riskini artırdığı düşünülmektedir. Buna karşılık kadınlar ve erkekler için sırasıyla %14 ve %8’den az vücut yağ oranına sahip olmak da çeşitli hastalık risklerini taşır.


6. FAZLALIK SAVAŞINI KAZANMAK

Araştırmalar, karın yağını azaltmak için en iyi stratejisinin, tüketilen kalori sayısını sınırlamak ve düzenli olarak egzersiz yaparak kalori yakmak olduğunu göstermiştir. Fiziksel aktiviteyle ilgili olarak, sadece bir veya diğerine odaklanmak yerine kuvvet antrenmanını kardiyo egzersizi ile birleştirmek arzu edilen karın bölgesine ulaşmak için önerilen bir planlamadır.


7. YAŞA BAĞLI YAĞ KAZANIMI BİR SEÇİMDİR

Yaşa bağlı olarak, metabolizma düzeyi yavaşlar ve vücut yağ miktarı (özellikle karın çevresinde) artmaya başlar. Ancak böyle bir kilo alımı kaçınılmaz değildir. Daha doğrusu, yaşlı yetişkinlerin düzenli olarak egzersiz yapması ve daha az kalori tüketmesi bu tür yağ kazanımlarını ortadan kaldırma konusunda önemlidir.


8. BÜYÜK YAĞ YALANI

Yağlı yemekler yemek bir insanı yağlı yapmaz. Harcanan kaloriden daha fazlasını tüketmek insanın yağlı olmasına neden olur. Gerçekte bazı yağlar -tekli ve çoklu doymamış yağlar- kolesterol ve kalp hastalığı riskini düşürdüğünden dolayı insanlar için iyidir. Buna karşılık bazı yağ çeşitleri -doymuş ve trans- kolesterol ve kalp hastalığı riskini artırdığı için zararlıdır.


9. ÖĞK

Bir kişinin bacakları ve kalçaları etrafında gelişen göze hoş gelmeyen çukurlu cildin adı selülittir. Buna bağlı olarak, cildin altında biriken yağdan başka bir şey yoktur. Toksinlerden ya da kirlilikten kaynaklanmaz. Aksine, kadınların %90’ı ve erkeklerin %10’unun selülitten etkilenmesinin sebebi öncelikle genetik faktörler olabilir. Bu durumun bilinen bir tedavisi yoktur.


10. ANLAMSIZ

Vücut yağını, vücudun özel bir alanından kaybetmeye çalışıyorum anlayışı dayanaksızdır. Örneğin oturup mekik çekmek ya da crunch yapmak göbek yağınızı azaltmayacaktır. Bunun yerine kaloriler yanmaya devam ederken karın kasları da kuvvetlenir. Yani, yağ hala oradadır. Aslında, vücudun herhangi bir yerinde vücut yağını azaltmanın tek yolu, vücudun her yerinden kilo kaybını sağlamaktır.





James A. Peterson, ACSM

Çeviri: Mehmet Zozik

71 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page