1. Mesleki uygulamalar (Dürüstlük)
Wellness sektöründe çalışan eğitmenlerin iş ile ilgili tüm çabalarının altında yatan en önemli şey dürüstlüktür. Dürüstlük, insanlarda saygı uyandıran temel bir davranış biçimidir. Eğitmenler çalıştırdıkları bireyler ile ilgili yasal sorumluluklara sahip olduğundan dolayı sözleri ve davranışlarını özenle seçmelidir.
2. Takviye gıda ürünleri (Satışa yönlendirme)
Günümüzde, milyonlarca dolarlık bir endüstriye sahip olan takviye gıda ürünlerinin kullanımına ilişkin bilgi kirliliği gittikçe artmaktadır. İnsanların hedeflerine çabuk ulaşma arzusu ve eğitmenlerin de bunu kolay yol olarak görmeleri bu endüstri hakkındaki düşünceleri daha olumsuz hale getirmiştir. Özellikle salon sahiplerinin bu ürünlerle para kazanması insanlara gerekli gereksiz destek gıda ürünü kullanım tavsiyesini artırmıştır.
Sonuç olarak, eğitmenler insanların gerçekten bu ürünleri kullanmaları gerektiğinden emin olmalıdır. Bazı testler sonucunda hangi ürünü kullanabilecekleri ile ilgili tavsiyelerde bulunmalıdır.
3. Mesleki sınırlar (Misafir ilişkileri)
Eğitmenler ile misafirler arasındaki ilişki her zaman karşılıklı saygıya dayanmalıdır. Aksi durumda, isteyenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Örneğin, uygunsuz herhangi bir konuşma ve fiziki temas farklı algılamalara neden olabilir.
4. Misafir bilgi gizliliği (Paylaşma)
Welness ve fitness sektöründe çalışanlarının misafirlerinin bilgilerini (sözlü veya yazılı) paylaşmama gibi bir sorumluluğu vardır. Ayrıca, genel sağlık durumlaları, fiziksel uygunluk seviyeleri, egzersiz geçmişleri gibi bilgiler de başka bir kişinin erişemeyeceği şekilde muhafaza edilmelidir.
5. Çıkar çatışması (Karşılıklı memnuniyet)
Eğitmenler kendi çıkarları ile ilgili kararlarını misafirlerine yansıtmaktan kaçınmalıdır. Bu tür davranışlar uygunsuz ön yargılara sebep olabilir. Bu yüzden, alınacak ortak kararlarda karşılıklı memnuniyet göz önünde bulundurulmalıdır.

6. Mesleki sertifikasyon (Hayat Boyu Öğren)
Eğitmenler çalışma alanları ile ilgili güncel bilgileri sahip olmalıdır. Dolayısıyla, yeni akımları takip edebilmek için ilgi duydukları eğitimlere katılabilirler. Burada önemli olan katıldıkları eğitimleri çok iyi seçebilmeleri ve doğru yerden eğitim almalarıdır. Eğitim tercihlerinde dikkat edilmesi gereken başlıca şeyler, eğitimin akademik bir yönünün olması ve akredite bir kuruluş olmasıdır.
7. Beceri, yetenek ve bilginin profesyonel sunumu
Eğitmenler işlerini ve kendilerini yanlış veya aldatıcı şekilde temsil etmemelidir. Bu tür davranışlar mesleki güveni azaltabilceği gibi aynı zamanda mesleki bir etik ihlalidir. Dolayısıyla, eğitmenler sadece eğitim aldıkları ve yeterliliği olan konularda misafirlerine danışmanlık verebilirler.
8. Entellektüel nitelik (Bakış açısı)
Bir insanın özellileri arasında en önemlisi entellektüelliktir. Entellektüel eğitmenin, bir mesajı, görüşü, tavrı, felsefesi vardır ve ifade etme becerisi de merkezi özelliğini oluşturur.
9. Sağlık tavsiyeleri (Yasal sorumluluk)
Wellness ve fitness eğitmenleri, yasal hakları olmadıkça bireylere sağlık/tibbi konularda tavisyeler vermemelidir. Bu bakımdan, her eğitmenin mesleki sınırlılıklarını ve yasal sorumluluklarını çok iyi bilmesi gerekir. Unutulmamalıdır ki, ''spor eğitmenleri'' sağlıklı bireylerle çalışır.
10. Mesleki yeterlilik
Eğitmenler sahip oldukları bilgi ve tecrübenin farkında olmalıdır. Bunu yapabilmenin en iyi yolu ise iş ile ilgili eğitim, kurs, panel gibi etkinlere katılmaktır. Ayrıca, meslektaşlarının çalışma biçimleri de kişinin kendi yaptığı iş ile ilgili bilgi verecektir. Mesleki yeterlilikteki en önemli şey, iyi bir kariyer hedefi seçmek ve bu hedefe giden basamakları sağlam adımlarla geçmektir.
Sağlık ve fitnes sektörü hiç bu (💵) kadar büyümemişti..
Ancak daha çok gelişime/değişime (📚) ihtiyacı var..
Comments